DATOS DEL EVENTO

  • EMPIEZA
    07-11-2014
  • TERMINA
    01-01-1970

Intervienen
Laura Ballester.
Periodista y autora del libro
Francisco Manzanaro. Miembro de la Asociación de Víctimas del Metro del 3 de Julio de 2006

Presenta
Pere Miquel Campos.
Periodista

SINOPSIS

El 3 de juliol de 2006, el subsòl de València vivia el pitjor accident de metro de la història de l´Estat espanyol. A les vies de l´estació de Jesús, hi quedaren 43 persones mortes, 47 ferides de gravetat i les esperances trencades de centenars de famílies. A la superfície, els representants institucionals s´afanyaven a passar pàgina. La versió oficial de la fatalitat s´imposava, el blindatge governamental obstaculitzava les investigacions i una densa capa d´oblit s´escampava sobre la tragèdia. Però les víctimes sempre van mantenir la dignitat. I l´esperança. Eren i són conscients que encara queda soterrada la supervivent negada d´aquell sinistre: la veritat. Lluitant contra l´oblit és el relat necessari de la llarga lluita per rescatar-la.
«Memòria desmemoriada, no. L´oblit no es marceix. En la ment, el record preval. La lluita per la lluita mateixa només a tu et pertany. Amb tot afecte i respecte per als ferits i familiars dels morts de l´accident del metro.» Així acabava la carta llegida en la primera de les concentracions que el dia 3 de cada mes se celebren a València. Anys després d´aquell escrit, els familiars continuen exigint saber què va passar a l´interior del túnel de l´estació del metro de Jesús.

L´AUTORA

Laura Ballester és periodista a Levante-EMV, especialitzada en informació d´infraestructures i urbanisme, àrees de les quals escriu des de fa una dècada al mateix diari, on ha treballat en diferents seccions. Prèviament havia col·laborat amb El Punt, amb mitjans de comunicació locals de ràdio i televisió i amb la cooperativa Paleta d´Ocres, dedicada a temes de medi ambient, cultura i salut. Des de 2006 ha fet un seguiment exhaustiu de l´accident del metro de València, un treball pel qual ha rebut el premi de l´Ateneu Cultural de Torrent el 2012 i el Premi de la Cartelera Turia a la millor contribució periodística 2014.

ELS AUTORS DEL PRÒLEG I L´EPÍLEG

Jordi Évole. Nascut el 21 de juliol de 1974 a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), es llicencià en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva trajectòria professional s´inicia als informatius de Telecinco i de la cadena SER, tot i que el seu primer contacte televisiu va ser a una petita televisió local, Viladecans Televisió. L´any 2000 va fitxar com a guionista de La Cosa Nostra, programa que Andreu Buenafuente presentava a TV3. Des de llavors pertany a la plantilla d´El Terrat. Ha estat codirector i guionista de Buenafuente i hi interpretava un dels seus personatges més famosos: El Follonero. El seu treball al programa Buenafuente li va permetre presentar un programa a la cadena La Sexta: Salvados. Des del 2008 s´emet setmanalment i és una referència de programa crític amb la situació econòmica i tots aquells que contribueixen a ella.

Beatriz Garrote viu a Torrent, és enginyera i treballa a una empresa de telecomunicacions. La seua germana Maica i la seua neboda Violeta viatjaven al tren accidentat. Violeta va sobreviure, però Maica va morir. Juntament amb les seues germanes Mila i Rosa, forma part de l´associació des de 2007, i n´és presidenta des de 2009.

L´ACCIDENT DEL METRO DE VALÈNCIA

Lluitant contra l´oblit és el llibre emotiu i necesari sobre el tràgic accident del metro de València del 3 de juliol del 2006 i les seues conseqüències. En aquell accident de metro, el pitjor de la història de l´estat espanyol i un dels pitjors d´Europa, hi moriren 43 persones i 47 més en quedaren ferides. La gravetat del cas i el silenci institucional va generar una onada de solidaritat en la societat valenciana que amb el temps s´estengué a tot l´estat gràcies
a reportatges impactants i de gran audiència com el que l´any 2013 va realitzar Jordi Évole a Salvados. Avui, la instrucció judicial continua oberta i la lluita de les víctimes ha esdevingut un referent de dignitat i coratge.

Retalls de premsa sobre el cas:

La Sexta: “Aleccionaron a técnicos para que dijeran que la tragedia fue un
accidente” (Salvados)
TV3: L´accident del metro de València set anys després
La 1: La Justicia vuelve a investigar el accidente del metro de Valencia
Antena 3: ¿Se está intentando ocultar algo sobre el accidente del metro de Valencia?
Cuatro: Ordenan reabrir la investigación del accidente del metro de Valencia
El Punt Avui: Imputen tres directius de FGV per l´accident del metro de València del 2006
El Periódico: La Audiencia reabre el caso del accidente del metro de Valencia
La Vanguardia: La AVM3J conmemora el 8o aniversario del accidente del metro de Valencia
Ara: Imputen tres alts càrrecs del metro de València per l´accident del 2006
El País: “Llevamos ocho años tejiendo esperanza”
Barret Films: www.0responsables.com Projecte documental

L´EXPECTATIVA DEL LLIBRE

El fet que Lluitant contra l´oblit siga el primer llibre sobre l´accident del metro de València, que l´haja escrit una periodista de prestigi com Laura Ballester i que aporte infromacions fins ara desconegudes ha despertat una important expectativa mediàtica. Ací teniu una mostra de les primeres reaccions de la premsa:
Vilaweb: ´Lluitant contra l´oblit´, un llibre periodístic sobre l´accident del metro de València (Salvados)
Levante-EMV: La periodista de Levante-EMV Laura Ballester publica un libro sobre el accidente de metro El Punt Avui: L´accident de metro de València explicat en “Lluitant contra l´oblit”
Ara: Sembra Llibres publicarà ´Lluitant contra l´oblit´, una anàlisi periodística sobre l´accident de metro de València Europa Press: La periodista Laura Ballester publicarà un llibre per a intentar “donar llum” sobre l´accident de metro de València
Ribera Express: Sembra Llibres publica una obra sobre l´accident de metro de València
La Veu del País Valencià: L´accident de metro de València explicat en un llibre
20 minutos: La periodista Laura Ballester publicará un libro para intentar “arrojar luz” sobre el accidente de metro de Valencia
La Información: La periodista Laura Ballester publicará un libro para intentar “arrojar luz” sobre el accidente de metro de Valencia
Cadena Ser: Especial “Ocho años después del accidente de metro”
El Temps: Els llibres que llegirem… a la tardor.

LAURA BALLESTER: «VIVIMOS EN UN PAÍS DE CERO RESPONSABLES, NADIE ASUME LAS CONSECUENCIAS DE SUS ACTOS»
Entrevistada por F. J. BENITO

¿Cuáles fueron las razones que le llevaron a escribir un libro sobre la tragedia del metro?
El libro se gestó por iniciativa de los editores de Sembra Llibres, Joan Carles Girbés y Xavi Sarrià, que querían abrir una línea de no ficción en la nueva editorial sobre temas de actualidad que suceden en la Comunidad Valenciana. Pensaron en mi porque soy la periodista que ha seguido el tema desde el 3 de julio de 2006, que aún sigue en activo y que no ha dejado de escribir sobre el accidente del metro durante los últimos ocho años. Aunque me imponía mucho la propuesta, nunca había escrito un libro. Acepté el reto porque aunque se ha escrito mucho sobre el accidente, y creo que era necesario recoger en una publicación todo el vía crucis que han pasado las víctimas del metro en los últimos años y que les ha hecho sufrir una doble victimización. Por sufrir la pérdida de sus familiares y por el intento de soterrar el accidente. 

¿En qué momento se encuentra en el proceso?
El proceso tiene, hoy por hoy, un final completamente abierto. La Audiencia de Valencia reabrió la causa en enero y se está realizando una nueva instrucción, en la que se ha imputado por primera vez a tres ex directivos de FGV, y la Fiscalía acaba de pedir la imputación de tres directivos más. Se trata de una nueva investigación que parte con desventaja respecto de la primera instrucción, porque el tren se desguazó y muchas piezas de convicción físicas ya no existen, pero se está citando a declarar a numerosos testigos y se está recabando mucha más información que en la primera instrucción no se solicitó.  

¿Un suceso tan grave le ha marcado profesionalmente?
Me ha marcado muchísimo profesional y personalmente, porque afrontar un tema como la muerte de 43 personas en un transporte público es un hecho tan grave que no te puede dejar indiferente, ni como periodista ni como persona.

En su opinión. ¿Quién cree que son los verdaderos culpables?
Eso es algo que deberán decidir los tribunales. En un accidente tan grave alguien, en FGV o en Infraestructuras, debiera haber asumido alguna responsabilidad.  

¿Se han depurado responsabilidades políticas?
Nunca se asumieron responsabilidades políticas, lo que puso el listón muy alto… Si no dimitió nadie después de que murieran 43 personas, ¿qué mas tiene que pasar en este país para que alguien asuma alguna responsabilidad? También sucedió en el accidente del Alvia, en el Yak-42 o el accidente de Spanair… Vivimos en un país de cero responsables, donde nadie asume las consecuencias de sus decisiones, o la falta de ellas… 

¿La falta de recursos del Consell han afectado a la conservación de las infraestructuras?
En el caso de FGV, el Gobierno rescindió el contrato programa de financiación del transporte público a principios de la década del 2000 porque el dinero estatal para el transporte metropolitano de Valencia se desvió a otros menesteres.

Datos informativos

Fecha inicio : 07-11-2014

Leave a Reply