DATOS DEL EVENTO

  • EMPIEZA
    01-03-2012
  • TERMINA
    01-01-1970

Abierta hasta el 25 de marzo de 2012
Horario de visita: de lunes a viernes de 17.30 a 21.30 horas; sábados, domingos y festivos de 11 a 14 horas

JOSEP ALBERT MESTRE

Ha sigut professor d´Història de l´Art de l´Escola d´Art i Superior de Disseny d´Alcoi. Doctor en Estètica i Teoria de les Arts. Membre de l´Associació Valenciana de Crítics d´Art, de la Associació de Crítics d´Espanya i Internacional. President del col·lectiu d´artistes Art Nostre.

Ha comissariat exposicions i ha participat en jurats de diferents certaments artístics. Autor de diverses publicacions, entre les quals cal destacar: Las Artes Plásticas del siglo XX, en Historia de l´Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla; La Pintura
i l´Escultura en els segles XIX, en Història d´Alcoi; recentment Miquel Abad Miró, l´home i la seua obra. Ha escrit nombrosos textos per a catàlegs d´artistes, periòdics i revistes. I, a més, ha realitzat publicacions d´Història de l´Art en diversos Congresos i Jornades d´Història, on hi ha participat.

EXPOSICIÓ

Aquesta exposició té la voluntad de la gratitud. L´agraïment que senten un bon grup de creatius envers la figura de Josep Albert Mestre i Moltó, professor, crític d´art, escriptor, polític i esenyant, entre d´altres activitats, sempre dins l´àmbit de la cultura.
Exposició de caire polièdric, tot degut al ben distint tarannà de tots els participants, però no per això menys interessant i agosarat el resultat. Un món de pintures basteixen la realitat expositiva, així com un mosaic de llenguatges creatius s´hi vessen al conjunt de la mostra que, a bon segur, no deixarà ningú indiferent.
Universitats, institucions local i forànies, ajuntaments, etc., que han tingut gran relació amb l´homenatjat, han prestat la seua col.laboració per a fer realitat aquestra mostra itinerant.

MESTRE CONTINUA ESTANT
JOEL GARCÍA PÉREZ

Els amics compartits em demanen aquestes línies per fer de pròleg a l´exposició d´art que vol ser record emocionat a l´amic, al company i al mestre. Calia i era just envoltar el seu record d´art. No hi podia ser d´altra manera. La seua vida ha estat sempre i en tot moment vinculada al fet artístic fins al punt que resulta difícil entendre el desenvolupament creatiu d´Alcoi i dels voltants sense la seua figura cabdal. I dic cabdal perquè Mestre no sols estudiava amb rigor els creadors del passat revalorant aquells injustament oblidats sinó que també s´esforçava de valent en l´aproximació de l´art i dels valors socials que aquest transmet a la ciutadania.
Defensor de l´art com a expressió i com a comunicació, com a diàleg reflexiu entre el creador i l´espectador, va tenir clara la necessitat d´enfortir els imprescindibles vincles entre art i societat. Seguint aquest camí es va dedicar al mestratge artístic que no sols va desenvolupar a les aules sinó també als mitjans de comunicació, a les sales expositives locals i a la vida quotidiana. Esdevingué també objectiu destacat de la seua tasca el foment i el recolzament als nous creadors. Convençut de que eren i són el futur, va fer tot el possible per tal d´encoratjar-los en el difícil camí del l´art i estimular-los en l´experimentació creativa, en la recerca de nous camins creatius i en la innovació estètica sempre necessària per fugir de l´amanerament i l´esgotament creatiu, convertint-se així en l´alè de la nova creació.
Però ja fa un temps que no hi és. Un temps d´absència que no ha fet sinó intensificar i vivificar el record emocionat que tothom guarda d´ell. El dol sentit ens ha fet reviure grans i petits moments compartits. Cadascú, colpit pel record i l´enyorança de l´amic, haurà tret del calaix dels afectes, allà on es guarden els tresors emotius, fets i vivències viscudes al caliu de la seua bonhomia. I n´hauran estat molts els bons moments, els bons records, les emocions i les il·lusions compatides amb Mestre.
I cadascun d´aquestos moments, recordats per personalitats diferents i ubicats en àmbits i contextos diversos, tots sumats fan que el bon amic no hi haja marxat del tot. Cadascun dels records particulars, propis i íntims, esdevenen pinzellades emotives que configuren totes plegades la personalitat polifacètica, captivadora i referent de Mestre. Esdevenen vessants vivencials de Mestre que, al ser compartides amb la resta d´amics comuns, enriqueixen el seu record i, fins i tot, descobreixen aspectes de l´amic desconeguts.
Diuen que ningú mor mentre el seu record perviu, que mentre algú et recorde, t´enyore i t´estime romans viu en el cor i la memòria dels qui compartiren amb tu el camí serpentejant de la vida. I ha de ser cert perquè Mestre continua estant. La força de l´estima el fa present, el reviu com les brases quan bufa el vent. Segurament per això el sentim al costat nostre quan necessitem un bon consell per tal de prendre una bona decisió, quan busquem referents de valors i actituds de progrés i compromís social, quan gaudim, aprenem, ensenyem o parlem d´art, quan s´enfrontem al llenç buit per iniciar un nou projecte plàstic, quan ens transfigurem per fer del teatre la nostra essència o quan ens deixem portar pel seu somriure i les seues ganes de fer festa. I no ho dubteu, hi està en aquesta exposició bastida des del record, l´afecte i l´admiració i farcida d´emotivitat feta obra d´art.
Josep Albert, Mestre o Beto són els noms amb els quals hem conegut l´amic i el company i els que hem emprat per anar endinsant-nos en la seua riquesa vital i trobar tot allò que significa l´amistat en el seu sentit més ample i profund. Una amistat sentida que ha deixat empremta fent d´allò viscut amb ell un record inesborrable i de la seua personalitat encisadora un referent de vida. El seu apassionament i el seu somriure ens acompanyarà per sempre.

PINTURA EN RECUERDO DEL GRAN MAESTRO
ÁFRICA PRADO

Antoni Miró, Rafa Calbo, Moisés Gil, Ximo Canet, Luisa Fuster, Manolo Antolí, Jordi Navarro o Tere Brotons son solo algunos de los 25 artistas que han prestado sus obras para recordar con su pintura al profesor alcoyano de Historia del Arte, crítico y comisario de exposiciones Josep Albert Mestre, fallecido el pasado año.
La figura de Mestre no se ciñe solo al arte «porque era una persona muy activa política y culturalmente», apunta uno de sus amigos, el profesor Manuel Alcaraz, al que conoció en la esfera política. «Mestre fue muchas cosas: concejal en Alcoy, clave en la Transición de esta ciudad, sindicalista, político que comenzó con el Partido Comunista y terminó su actividad como diputado autonómico del PSOE, representante de los profesores de arte, hizo teatro, estaba muy vinculado a la fiesta de los Moros y Cristianos…», indica Alcaraz, en su recuerdo de este personaje poliédrico.
Después del homenaje realizado en el Teatro Principal de Alcoy tras su fallecimiento, el Colectivo de Artistas Plásticos, formado básicamente por sus amigos, ha querido ofrecer su particular homenaje con la organización de la muestra que se inaugura esta tarde a las 20 horas en el Club INFORMACIÓN (Avenida Doctor Rico, 17, Alicante), y donde permanecerá hasta el próximo 25 de marzo.
La exposición colectiva ya ha sido mostrada en Alcoy y Muro y la intención es que se exhiba en distintos puntos de la provincia y que llegue hasta la ciudad de Valencia. Todos los artistas implicados en este homenaje a través de la pintura, según Alcaraz, han mantenido un vínculo personal y profesional con Josep Albert Mestre en su faceta como crítico o comisario artístico.
Los artistas organizadores de la muestra indican que ésta «tiene la voluntad de la gratitud a la figura de Josep Albert Mestre». Como señala Joel García Pérez, profesor de la Escuela de Arte Superior y Diseño de Alcoy, se trata de una exposición «que quiere ser un recuerdo emocionado al amigo, al compañero y al maestro. Hacía falta y era justo envolver su recuerdo en arte».

MESTRE, EN INFORMACIÓN
MANUEL ALCARAZ RAMOS, profesor de la UA

Cuando Josep Albert nos dejó, hace unos meses, fueron muchos los amigos y amigas que, de una manera o de otra, necesitamos, en el sentido más estricto del término, rendirle algún tipo de homenaje. En especial, la sociedad alcoyana se volcaría en el recuerdo, en esa pobre, pero única manera de seguir sintiéndole próximo, cercano, como cuando aún nos entregaba sus esfuerzos y sus palabras. Fruto de todo ello fue el acto organizado en el Teatro Principal, emotivo, inteligente, justo. Y en ese marco se han desarrollado otras acciones, desde la elaboración de un vídeo conmemorativo hasta la producción de la Exposición Colectiva en su homenaje.
Y es que, como muchos hemos creído siempre, Mestre fue muchos Mestres. Y sí a algunos nos lo regaló la política, a otros fue el teatro, la festa, el periodismo -fue colaborador del Diario INFORMACIÓN muchos años-, el sindicalismo o las artes plásticas. Normal es que, en esta vertiente, un nutrido grupo de artistas quisiera también expresar sus vivencias compartidas con Josep Albert. La mencionada exposición llega ahora a Alicante y quedará abierta esta misma tarde en la sala del Club INFORMACIÓN, una de las entidades que ha colaborado para que el proyecto haya sido viable, junto con la Escola d´Art i Disseny d´Alcoi ?«su» Escola?, los ayuntamientos de Ibi, Muro y Alcoi, la Universidad Miguel Hernández o el Campus d´Alcoi de la Universidad Politécnica de Valencia.
Son obras de un grupo amplio de artistas: M. Antolí, T. Brotons, R. Calvo, J. M. Calvo, X. Canet, X. Carbonell, E. Corbí, A. Fernández, L. Francés, L. Fuster, E. Galbis, M. Gomar, M. Gil, M. Granado, M. Jover, E.M. Piera, S. Masià, A. Miró, S. Miró, X. Mollà, A. Moya, J. Navarro, L. Sanus, P. Sempere y J. Sou han querido participar en este empeño. El resultado es una muestra generosa, representativa y variada. Cada autor, cada autora, participa con una obra pero hay un hilo conductor: todos y todas tuvieron algún vínculo artístico con Josep Albert Mestre, ya que, o bien él fue comisario de alguna de sus exposiciones, participó en el catálogo de alguna de ellas, se ocupó, como crítico, de las mismas, etcétera.
Una muestra, pues, imprescindible. Para visitarla con el corazón, con la memoria, con la emoción. Muchas gracias Mestre, por este último obsequio.

Datos informativos

Fecha inicio : 01-03-2012
Organiza : Colectivo de Artistas Plásticos

Leave a Reply